Home
5 NIEUWE HERDRUKKEN POCKETSTRIPS
opgepoetst oud werk op groter formaat
Mail

Het is voor liefhebbers/verzamelaars van pocketstrips soms lastig om nog mooie exemplaren van de oudste titels te vinden. Daarom maakte ik in 2011/2012 van een aantal nummers nieuwe versies, op groter formaat (15 x 23 cm, i.p.v. de originele 11,5 x 16 cm). Gescand, opgepoetst en als On Demand Print gedrukt.

Samen met anderen heb ik geprobeerd te achterhalen wie de makers waren, en waar de rechten van dit materiaal zijn gebleven. De sporen lopen dood: zowel via ex-Nooitgedacht als in Spanje bij Toutain is dat niet meer te achterhalen. Een aantal van de latere titels stammen uit voormalige Fleetway uitgaven die nog steeds onder IPC vallen. Maar de bulk van het materiaal dat in Nederland verscheen komt uit reeksen van onder andere Micron, waar geen spoor meer van te vinden is.

Deze heruitgaven zijn dus nadrukkelijk voor en door liefhebbers gemaakt, zonder winstoogmerk.
Omdat er op basis van On Demand Printing werd gewerkt, heb ik een klein aantal tegelijk besteld. Afzonderlijke bestellingen werden te duur in verband met de verzendkosten. Het kleine voorraadje is inmiddels op. Gezien de beperkte vraaag is het niet waarschijnlijk dat er nog nieuwe komen.


Victoria 1: Soldaten in Birma

De eerste Victoria verscheen als 'Soldier in Burma' in de vergeten reeks Combat Picture Library, begin jaren '60. De uitgever is verdwenen, de schrijver onbekend. De tekenaar is de Spanjaard Josip Marti (van agentschap Bardon), zijn handtekening zit ergens in het verhaal (goed zoeken). Facsimile, op basis van een origineel exemplaar verstrekt door Piet Bruinier.

Opmerkelijk
* De Nederlandse cover is een bewerking van omslagen van 2 delen in de reeks War Picture Library. Zie elders op deze site.

Verscheen in softcover en hardcover.
Uitverkocht.

Eerder verscheen van deze titel een handgemaakte herdruk op hetzelfde formaat als destijds. Deze is inmiddels ook uitverkocht. Check.Vicky 1: Liefde en offer


In deze eerste Vicky belandt verkoopster Peggy in de mondaine wereld van Hugo, waar haar komst niet door iedereen verwelkomd wordt.
Er hangt een fraaie jaren vijftig sfeer in de eerste delen van de reeks Vicky. Vanaf deel 11 is die ingeruild voor die van de jaren zestig met hippe teenagers en beatmuziek. Facsimile, op basis van een origineel exemplaar verstrekt door Jan Besselsen.

Opmerkelijk
* Onderaan blz 3 en 64 staan tekens: slash en punt. Een drukkerscode of iets dergelijks?
* Linksonder het paneel op blz 4 is te zien dat het origineel waarvan gedrukt werd, gescheurd is.
* Op blz 54 is een stukje tekst onvertaald overgenomen. Zo weten we dat hoofdpersoon Hugo oorspronkelijk Hugh heet.

UITVERKOCHT


Lasso 1: Goudkoorts


Merkwaardig genoeg is op het eerste nummer van de serie Lasso de serienaam niet te vinden. De reeks heet dan nog Rodeo, net als op de volgende 3 delen. Het logo lijkt al wel een lasso voor te stellen en kon dus na de naamswijziging rustig voorop blijven staan. Facsimile, op basis van een origineel exemplaar verstrekt door Edward Voorn.

Opmerkelijk
* Het binnenwerk is bijgewerkt. Aan de onderkant van panelen is vaak goed te zien dat er een stuk bijgetekend is.
* De handtekening van de tekenaar is (deels) te zien op blz 1: Jordi Buxadé '62. Een Spaanse tekenaar die veel van dit soort werk tekende, en die als leerling nog eens Jordi Bernet had, de maker van Torpedo.


UITVERKOCHT

 


Geheim Agent 1: Alias Brote


Je ziet het niet direct aan de cover af, maar het eerste deel van de serie Geheim Agent is (net als de volgende 19 nrs) een verhaal dat draait om de spionnen van de Bloemengroep in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf nr 21 verandert de serie van uiterlijk en onderwerp. De Bloemengroep maakt
dan plaats voor de jaren zestig wereld van Koude Oorlog, drugshandel en megalomane maniakken. Facsimile, op basis van een origineel exemplaar verstrekt door Edward Voorn.

Opmerkelijk
* Er is sprake van een actieve Oostenrijkse ondergrondse. Zo actief, dat de Duitsers hele dorpen plat bombarderen.

UITVERKOCHT


Victoria 216: Sabotage in de jungle
f


Van het meest gezochte nummer van de serie Victoria werd een herdruk gemaakt. Handgemaakt, in kleine oplage. Deze is uitverkocht.

Meer over waarom Victoria 216 zo zeldzaam is.


Victoria Sixpack - 6 van de beste Victoria oorlogstrips


Een dikke omnibus (398 p) met 6 Victoria titels van verschillende makers, die zich zowel te land, ter zee als in de lucht afspelen. Door het grotere formaat komt het meeste tekenwerk een stuk beter uit. Met:

  • Bataljon der verdoemden (Victoria 57)
  • Banzai! (Victoria 19)
  • De nachtelijke aanval (Victoria 146)
  • Waanzin? (Victoria 2)
  • De genie grijpt in (Victoria 69)
  • Helden van de angst (Victoria 152)

UITVERKOCHT


Ja maar.. ik heb liever de originele boekjes!
f


Aha... je wilt liever originele, echte exemplaren van deze boekjes?
Of van de andere titels die op deze site staan? Zoals gezegd, de oudere titels kom je niet zo vaak meer tegen. Maar je beste adres om ernaar te vragen is bij Edward Voorn. De meeste boekjes voor deze site zijn van hem afkomstig en hij staat regelmatig op beurzen om zijn voorraad onder de aandacht te brengen.

Kijk hoe Edward eruit ziet, en op welke beurs hij binnenkort te vinden is.
Je kunt hem ook direct je zoekvraag mailen.