VICTORIA NUMMER 1
verzamelaars herdruk, en een vreemde cover


Nummer 1 vind je niet zo gemakkelijk meer...
1963 is alweer lang geleden. Daarom is Soldaten in Birma, het eerste nummer van de Victoria reeks niet gemakkelijk meer te vinden.
Voor iedereen die eens wil zien hoe de serie destijds van start ging met fraai tekenwerk van Macabich, was er nog een herdruk.

Nieuwe herdruk nr 1
In 2005 maakte ik met de hand 14 nieuwe exemplaren van nr 1. Die werden tegen kostprijs verkocht en zijn allemaal op. In januari 2011 maakte ik een nieuwe versie.

On Demand drukwerk (via de website van Blurb), met een glanzende omslag en bijna 2 x zo groot als de originele versie. Dat betekent dat Soldaten in Birma er bijna uitzag als een echt stripalbum ('graphic novel' zeggen we tegenwoordig), met mooi grote panelen die het prima tekenwerk van Macabich goed doen uitkomen. Er werden er 20 van gemaakt, die zijn allemaal... op.

De originele Soldaten in Birma (rechts) is 12 x 16,5 cm. De herdruk is 15 x 23 cm.
In plaats van een nietje een mooie rechte gelijmde rug (zoals de latere nummers).

Vreemde cover
Over de bron van de serie Victoria is niet zoveel bekend, laat staan over afzonderlijke delen. Het omslag zoals dat op nummer 1 verscheen(links), is een interessante aanpassing van 2 omslagen uit de serie War Picture Libary van de engelse uitgever Fleetway, waarin veel Victoria verhalen origineel verschenen. De centrale figuur komt overduidelijk van nr 171 (Chindit, midden) maar het hoofd is een ander, nl die van nr 185 (Lost Jungle, rechts). Dat niet alleen: van nr 185 is ook het jungle groepje in de achtergrond overgenomen. Merkwaardig: op Lost Jungle zijn dat Australische soldaten, maar op Victoria 1 zijn die veranderd in Japanners. Naar de reden kunnen we alleen raden. Iemand een suggestie?