VICTORIA NUMMER 216
verdwenen ... toen weer beschikbaar... en nu opIn zijn imposante verzameling zit ook een echte Victoria 216: Gerard van der Wolf.

De vraag naar Victoria 216
Het is niet helemaal duidelijk waarom 216 bij de meeste verzamelaars het enig ontbrekende deel is. Maar we hebben wel een sterk vermoeden. Niet dat de echte verzamelaar wat mist hoor, want het verhaal verscheen later alsnog als 237, ook onder de titel Sabotage in de Jungle.

Voor de verzamelaar die het gat tussen nr. 215 en nr. 217 wilde dichten was er in 2005 nog een soort herdruk. Geprint, bloks gelijmd, op het juiste formaat gesneden en genummerd. Vanwege het handwerk en de beperkte oplage destijds te koop voor 6 euro.Overigens werd de volle 6 euro weer op de rekening gestort van Stichting Warchild, dat programma's ontwikkelt voor kinderen met oorlogstrauma's. Een mooi doel voor een oorlogsstrip. De oplage was beperkt tot 20 exemplaren... allemaal op inmiddels.

Maar... wat gebeurde er met de echte 216 dan?
Tot augustus '06 was Gerard van der Wolf (rechts) de enig bekende bezitter van een 'echte' 216. Zelf weet hij ook niet meer waar zijn exemplaar vandaan komt: "Hij zat waarschijnlijk gewoon ergens in een stapel, toen ik ook nog niet wist dat 216 iets bijzonders was."


Zijn exemplaar heeft wel een wat gemankeerde achterkant (zie hieronder), maar dat lijkt geen reden om de oplage af te keuren, want er ging wel vaker wat mis met de produktie.

 

Zoek de verschillen. De linker 216 is de echte, en niet meer te vinden. De rechter was de herdruk uit 2005. Ook alweer op. De achterkant van de echte 216 is wat vreemd gesneden.

Nieuw licht op de zaak wierp René Boogaards, die foto's stuurde van een nr 216, in zijn bezit (sept '06). Bij nadere controle merkte hij dat er een paar pagina's verwisseld waren, vergeleken met het verhaal in 237. De pagina's 11 en 16 zijn omgewisseld, zodat het verhaal niet meer logisch loopt. Gerard controleerde dat met zijn exemplaar, en daarin blijkt dat ook het geval te zijn. In september '07 ontdekt Pim 'Duckman' Bunk eveneens een 216, met dezelfde kenmerken. Dat het nummer bestaat, is dus wel duidelijk. Maar is het om die reden dat de oplage is verdwenen? Zelfs Nooitgedachts oud-directeur Piet van Meningen kan het zich niet herinneren. Het raadsel blijft dus: waarom duiken er zo weinig 216's op, en waarom verdween het in de lijst nummers op de achterkant?
(PS: In de herdruk is de 'juiste' paginavolgorde (van 237 dus) aangehouden.)

De wisseltruc in beeld:

Boven zie je de goede volgorde, uit Victoria 237.

Onder de volgorde uit 216, met de pagina's 11 en 16 verwisseld.

 

(Gerard vd Wolf legde de vergelijking vast)