OVER DE SERIE VICKY


Londen is the place to be
Je leest Nederlands, maar als het goed is hoor je Engels.
De serie Vicky is namelijk overduidelijk in Londen gesitueerd. De hoofdrolspeelsters wonen er (meestal in een leuk flatje, samen met vriendin), en ze werken er als typiste, model, of niet: dan zijn ze gewoon rijk. De uitgever zal instemmend hebben geknikt bij het kiezen van zo'n leefomgeving, want als spil van de swinging sixties is de Engelse hoofdstad natuurlijk een heerlijk startpunt voor de jonge jaren-60 lezeres.

Londen dus, als decor van hippe mode, trends, beat en natuurlijk de romantiek waar het in beeldromans om draait. Liefde, op het eerste gezicht uiteraard, en dan onvermijdelijk richting altaar, alsof de geliefden daarin geen eigen zegje meer hebben. Loop je tegen hem aan, ga je voor de bijl. Of je wilt of niet, of hij nu een lompe bruut is, monteur of playboy. Het liefst natuurlijk een sensibele macho, en zo ontpoppen de heren in Vicky zich dan ook meestal. Voordat het jawoord klinkt, moeten er barrières worden geslecht zoals een valse start, onbegrip, standsverschil en het maken van een vervolgafspraak. En dat lukt natuurlijk, want een Vicky meid is op haar toekomst voorbereid: kittig, pittig, een eigen willetje. Niet blijvend overigens, want meermalen wordt de ambitie opgeofferd voor het geluk. Ware liefde mag wat kosten, zelfs je baan.

Natuurlijk zorgen de tekenaars ervoor dat de dames er goed uitzien. Verzorgd kapsel, modieuze kleding en 's nachts een leuke babydoll. Mannen komen er qua looks aanmerkelijk bekaaider af. Als vanzelfsprekend rijden ze allemaal in een soort van race-cabrio, en dragen ze hetzelfde Wehkamp-wave kapsel, licht of donker. Ze lijken sterk op elkaar en zijn zeker niet zo sixties-hip als de dames, voornamelijk door hun fantasieloze kleding: telkens dat non-descripte jasje-dasje dat ook al in de niet ruim voorziene kleerkast van de serie Geheim Agent hangt. Het archetype van de smell of success, zullen we maar zeggen.

Tussendoor passeren een boel herkenbare clichés de revu. De directeur op het werk is van middelbare leeftijd, intelligentie herken je aan een bril, een heerlijk dagje uit bestaat uit tennis, paardrijden, diner en dansen. Stijldansen in een nachtclub, of hupsen bij een eigentijdse beatgroep. Samenwonen is geen issue, voor de ware telt alleen het huwelijk. Bijna elk verhaal eindigt daarom met die beslissende omhelzing, als opmaat voor de grote dag.

Eind jaren zestig getrouwd, die moeten nu ruim 60 zijn, en dik in de kleinkinderen zitten. Zouden al hun dromen van weleer een gelukkig leven hebben opgeleverd? Was die ware liefde bestand tegen 40 jaar huwelijkssleur? Zullen we het ooit weten? Willen we dat weten?
Nee, natuurlijk. Wie romantische verhalen leest, hoeft dat helemaal niet te weten.

Jaren zestig romantiek in beeld
Vicky is één van de vele series die met name Uitgeverij Nooitgedacht in de jaren zestig uitbracht. Goedkope strips op een klein, handzaam formaat, in series als Victoria, Lasso en Geheim Agent. Net als andere Nooitgedacht uitgaven waren de boekjes goedkoop drukwerk voor een goedkope prijs. Vicky kende nog een soort zuster-serie, namelijk Top Hit. Ook romantiek, maar meer dan in Vicky gesitueerd in de jaren zestig wereld van pop en beat. Van Top Hit verschenen 32 nummers, terwijl Vicky het tot 170 bracht, als maandelijkse uitgave.

Het tekenwerk is van middelmatig niveau, met hier en daar wat uitschieters naar boven en beneden. De eerste tien delen komen duidelijk uit een andere bron, en ademen een eigen sfeer uit, meer jaren vijftig. De rest van de verhalen stamt waarschijnlijk uit Engelse series van uitgevers als Fleetway, Pearson en Micron. De tekenaars komen uit de hele wereld, en de boekjes voor de niet-engelstalige markt (dus ook de nederlandse) werden in Spanje geproduceerd, door het agentschap Selecciones Illustradas van Jose Toutain. Aandacht voor deze uitgaven is in het Nederlandse taalgebied niet te vinden.

Net als de andere series heeft Vicky het afgelegd tegen televisie (series en soaps), beter drukwerk (in kleur) en multimedia. Lectuur van weleer, nog enkele keren na het oorspronkelijke verschijnen herdrukt in andere series als Romance en Romantica. Maar weinig lezers van toen zullen de hele serie hebben gehad, en voor anderen is dit wellicht nostalgie. Een overzicht van alle nummers, in die typische Nooitgedacht lay-out, met die heerlijk kleurige covers. Om te zoenen.

MEER INFORMATIE? BOEKJES?

Weet u meer van deze uitgaven? Over de makers, de oplages, bijzonderheden? Zoekt u boekjes of hebt u ze juist over? Stuur gerust een mailtje. Nieuwe informatie krijgt een plek op deze site.

Stuur mail aan Ben Kamphuis.