TRIVIA
wetenswaardigheden over de serie Vicky
WIE TEKENDE EN SCHREEF VICKY?

bibliotheek vol romantiek

"Tek/scen onbekend", staat er in Matla's gezaghebbende stripcatalogus. Ofwel, de tekenaars en schrijvers van de serie zijn niet bekend. De boekjes zijn heruitgaven van Engelse 'Pocket Library's' van uitgevers als Micron en Pearson. Vaak haastwerk, maar voor veel tekenaars uit de hele wereld een dankbare broodwinning, en een goede leerschool. Hier en daar zijn handtekeningen van de makers te ontwaren in de verhalen, of op de covers.

In Vicky 53 krijgen we bovenaan blz 31 ineens een blik achter de schermen: daar is men vergeten de oorspronkelijke bron weg te halen: Romantic Adventure Library.

TOP
ONGELUKKIGE PAREN

nr 29 is nr 30 en andersom

Tussen alle gelukkige paartjes in Vicky zitten twee stellen die van partner zijn gewisseld: nummer 29 en 30. De cover van 29 zegt "De tragedie", maar het verhaal binnenin is "Eeuwige jaloezie". Volgens de lijst achterop is "De tragedie" pas nummer 30. En dat klopt: in nummer 30 zit het verhaal "De tragedie", maar de cover is die van 29: "Eeuwige jaloezie". Het is goed te zien dat er iets verwisseld is, want beide cover illustraties zijn scenes uit het verhaal. Zo is de cover van 29 te vinden op blz 17 van nr 30, en de cover van nr 30 op blz 52 van 29.

Maar we blijven vrienden, he?

LIEFDE IS EEN SLAGVELD

reclame achterop Vicky 241


Niet alleen God's wegen zijn ondoorgrondelijk, ook die van de afdeling marketing.

Op alle 36 achterkanten van Baldakijn herdrukken wordt reclame gemaakt voor diverse andere series, maar op nr 241 alleen voor de serie Oorlog: "Elke maand een nieuwe aflevering vol heldendaden en doodsverachting!".

Zou dat Vicky lezers nou aanspreken? Of zou er een bruggetje gemaakt zijn met het laatste plaatje van dat nummer, waar een buurvrouw zich afvraagt of de oorlog is uitgebroken?
Pat Benatar zong erover, in haar jaren 80 hit: Love is a battlefield.

HE! ER ZITTEN DUBBELE VICKY'S TUSSEN!

aha.. tweelingbroers

Net als andere series van Nooitgedacht wisselde Vicky na verloop van tijd van uitgever, en wel naar Mondial en Baldakijn. Dat maakte het er niet overzichtelijker op, want die deden alleen herdrukken, en stoorden zich niet altijd aan de nummering die Nooitgedacht al had ingezet. Daarom zitten er in de serie dubbele verhalen, en wel de delen 165 t/m 170 en 231 t/m 266.

Even alles helder op rij gezet?

Bekijk het overzicht van herdruk en dubbelen...

TOP
NIET ENE E MAAR TWEE

niet volgens groene of witte spelling

Massadrukwerk uit het buitenland betekent dat er weleens een foutje insluipt. Her en der in Vicky staan schrijf- en taalfouten, zoals in nr 2 waar de ontvoering van een kind een 'kindnap' heet.

Bij nummer 32 zit de fout in de titel, zowel op de cover als de titelpagina. Of misschien was het een artistieke keuze, en liet de ontwerper zich door het beeld van de oldtimer voorop inspireren iets met de titel te doen dat een beetje ouderwets oogt. Hoe dan ook: 'ene' moet echt met een enkele letter e.

Ook bij Baldakijn herdruk (nr 255) is de fout zo gelaten.

TOP
PAS OP VOOR DE ENGE MAN VAN NR 14

wie alles eet is een voorniom

Daar zat de eindredacteur mooi mis.
Hoewel Vicky 14 bij het lijstje achterop al was aangekondigd als "Angst om mijn liefste", veranderde hij de titel toch in "Angst voor mijn liefste". Wie het plaatje op de cover bekijkt, kan zich wel een beetje indenken dat je in een duistere grot op je hoede moet zijn voor engerds in de schaduw. Dus werd de titel op de achterkant vanaf nr 16 ook met 'voor' geschreven in plaats van 'om'.

Toch was het zo niet bedoeld, zien we op de cover van Baldakijn herdruk 244. 'Om' is daar terug, in hetzelfde lettertype als het woord 'mijn'. Bij nr 14 zijn het duidelijk verschillende lettertypes, waarschijnlijk omdat de titel met een ander font foutief verbeterd werd.

TOP
50 BOEKJES VOOR 50 CENT

rood, geel..eh sorry, rood

Bij Nooitgedacht series zit altijd verband tussen de prijs en de kleur van de zijkant.
Tot en met nr 50 kostten Vicky's 50 cent per stuk en hebben dan een witte zijkant (nr 1 t/m 10 zijn geniet). Van 51 t/m 134 kostten ze 60 cent en hebben dan een rode zijkant... behalve 119 t/m 122, die zijn om onduidelijke reden geel. Want de zijkant is pas geel als de boekjes 75 ct gaan kosten, dus vanaf 135, t/m 164.

De nrs 165 t/m 170 (nog steeds 75 ct) hebben weer een witte zijkant, maar dat zijn dan ook herdrukken van Mondial. De Baldakijn herdrukken hebben ook een witte zijkant, en kostten fl 1,- (231 t/m 234), fl 1,10 (235 t/m 251), en fl 1,25 (252 t/m 266).

Wie alles destijds had gekocht, zou in totaal fl 143,85 hebben uitgegeven, ofwel € 65,39
Maar dan had je ook wat.

TOP