TRIVIA
wetenswaardigheden over Superstrip
b
MIJN SUPERSTRIP STAAT ER NIET BIJ!
b
je hebt Super en Super

Je hebt een Superstrip, en hij staat niet bij de covers? Relax, stay cool: best mogelijk. Er bestaat namelijk een reeks van 72 herdrukken van uitgever Mondial, onder de serienaam Superstrip, en nog een reeks van 148 herdrukken van Baldakijn onder de serienaam Super Reeks. Hoewel... niet alles is herdruk.
Jaja, natuurlijk heb ik een overzichtje.

Super Super Super ...

TOP
WHO IS WHO GIDS
b
heee....is dat niet...

Stalen Vuist, Hyena, de Vogelvrije...
Superstrip kent meer dan tien subreeksen. Eerst maar zes, en er kwamen er gaandeweg meer bij. Tijd om eens te kijken wie wie is, en hoe vaak ze in de reeks opduiken.
Een rondleiding langs de cast members.

Volg de gids!

 

TOP
UNDERCOVER AGENT
b
O'Farrell heeft vast airbags

Er leidt een spoor van de serie Geheim Agent naar de serie Superstrip. Niet alleen vinden we agent Hallan en nr 88 (Een schot in de roos) onder een andere titel (Spel zonder regels) terug in Superstrip 253, maar dat nummer heeft ook als sub-titel Geheim Agent, net als Superstrip 257. In nr 253 is de hoofdrol in het tweede verhaal voor agent Dalston O'Farrell, de man met de dodelijke karateklap. Diezelfde O'Farrell speelt de hoofdrol in beide verhalen van Superstrip 165. Geheim Agent deeltjes, undercover in Superstrip.

Naar de serie Geheim Agent

TOP
SUPESTLIP
b
r is iets met de r

Geen Nooitgedacht serie is compleet zonder cover met schrijffout. Superstrip heeft er twee, waar in beide gevallen iets mis is gegaan met de letter 'r'. Op nr 158 is een lettertje weggevallen (de titel werd ook al fout geschreven in de aankondiging in nr 157), en op nr 116 is gekozen voor een meer fonetische spelling. Tenzij de verrader natuurlijk uit adellijke kringen kwam: dan gaat het wellicht om taalverlijking, - sorry- verrijking.

Dat zoeken we op
TOP
NIET ECHT SUPER: DUBBELE SUPERSTRIPS
b
drie tweelingen

Wat begon met 6 sub-series en hoofdpersonen die elkaar afwisselden, ging uit als een nachtkaars. Vanaf 158 is het bijna louter nog verhalenbundels, en treedt alleen Diabolik nog op als hoofdpersoon van een serie. De laatste nummers brengt ineens 3 van de oude helden terug: 261 (Nero), 262 (Maddock), en 264 (Barracuda). Die opleving is schijn, want het zijn herdrukken van de nrs 2, 4 en 5.
Hoe ging dat gezegde ook alweer...

Oh ja: de laatsten zullen de eersten zijn.
TOP
WAAR KOMEN DIE STRIPS VANDAAN?
b
2 originele Superstrips

De eerste 6 helden stammen uit Engelse Super Library series van Fleetway: de Spin en de Stalen Vuist uit Stupendous; Maddock en de Ijzervreter uit Frontline; Johnny Nero en Barracuda uit Secret Agent. Er werkten grote namen als D'Antonio, Segrelles en Tacconi aan mee. De tweede reeks helden stamt waarschijnlijk vooral uit Italie. De verhalen in de bundels komen weer voor een groot deel uit de Engelse Fleetway Picture Library's (Battle, War, Wild West).
Maar waar Hyena vandaan komt... geen idee.

Diabolik bestaat nog steeds

TOP
JOHNNY NERO EN DE XEROX MACHINE
b
Johnny Nero gekloond: links nr 51 p17, rechts nr 2, p 31

Wie goed oplet ziet in strips vaak dezelfde figuren terug. Je leert het vak immers door goede voorbeelden na te tekenen. De tekenaar van Johnny Nero heeft zijn meester gevonden: zichzelf.

 

TOP
EEN GULDEN VOOR 120 PAGINA'S
b
nieuwe trend in zijkant design

"120 pagina's spanning en sensatie" schreeuwt het vanaf nr 1 op de achterpagina. Tot nr 61, dan is die tekst weg, maar de inhoud 8 pagina's dikker, voor nog steeds diezelfde één gulden (pas vanaf 114 staat voorop '128 pagina's in beeld'). Bij 117 gaat de prijs omhoog ( fl 1,25), en daarbij is behalve de achterkant nu ook de zijkant veranderd (rood op wit). Vanaf 225 kost een Superstrip fl 1,50, is dan eindelijk ook in Belgie te koop voor 20 bf, en krijgt de zijkant een geel kleurtje. Belgen hebben pech: de laatste 4 nummers zijn ineens 5 bf duurder, terwijl de Nederlandse prijs gelijk blijft (1,50). Awel zunne, dat is niet gedaan toch?